Johan Bjerhag

Vem är jag?johanpga

Jag heter Johan Bjerhag är 43 år gammal och har spelat golf sen 10-årsåldern. Jag är gift med Martina sen 2014 och tillsammans har vi två barn. Sixten som snart är sex år och Hedda som  är fyra. Vi bor i en villa i småländska Vetlanda och Sixtens förhoppning i livet just nu är att han ska slå högt som pappa när han blir stor. Hedda har  förklarat för oss att hon ska bli prinsessa.

Jag har en gedigen tävlingsbakgrund efter att ha varit professionell spelare i 16 år med fyra segrar på den svenska touren. Jag har även tävlat i Europa på European Challengetour och fått starta en gång på Europatouren.

Jag har jobbat som golfutvecklare i åtta år och blev klar med min utbildning våren 2015. Jag gick ut som kursetta, vilket jag är mycket stolt över, och kan därför nu titulera mig som PGA Club Professional.

Under de två senaste åren har jag varit verksam på Ronneby Golfklubb och trivs som fisken i vattnet då jag numera har fullt ansvar specifikt för all golfutveckling och får möjligheten att konstant jobba med att utveckla mina klienters golf och få dem att ha roligare på golfbanan.

Under 2017 lyckades jag knipa titeln som Mästare 2017 PGA Club Pro Mästerskap. Man kan säga att jag är svensk mästare för golftränare vilket innebar att jag också fick representera Sverige i International Team Championships på Costa Navarino i Grekland i slutet av november. Det var en häftig upplevelse och jag har som ambition att få uppleva det igen.

 

Min golffilosofi:

Golfen är ett spel som passar alla människor. Min grundläggande idé är att få de människor som jag kommer i kontakt med genom golfen att se denna fantastiska sport med samma romantiska ögon som jag gör.

Det vackraste som finns näst efter mina barn och min fru är en golfboll flygande bort från mig mot en azurblå himmel. En vit liten boll som har skickats iväg med en klubba med en nästan ofattbar hastighet. Min idé är att få rutinerade golfare, nya golfare, gamla golfare och unga golfare att känna samma tillfredsställelse som jag känner när jag träffar bollen som jag ska och den flyger iväg dit jag siktat. Eller när man lyckas slå den perfekta chippen, det perfekta bunkerslaget etc. Att den inte gör det varje gång är just det som gör idrotten golf, eller motionsformen golf om man så vill, så beroendeframkallande.

  • Att golfen dessutom är ett spel som utvecklar barn till vuxna människor med stark karaktär och en god förståelse för vad som är rätt och fel.
  • Att i dagens samhälle få barn att respektera och acceptera alla människor oavsett hur bra man är eller hur man ser ut. Det gör att min kärlek till spelet växer än mer.
  • Att få dessa barn och givetvis också vuxna att respektera golfens regler och golfens etikettregler är i dagens samhälle i mångt och mycket en viktig utpost.
  • Att få dessa unga och gamla golfare i ett spel där fusk är så lättillgängligt, att aldrig någonsin tänka tanken på att använda sig av den utvägen.
  • Att golf dessutom ger våra äldre en frisk kropp att använda på ålderns höst och på det viset skapar en fin social miljö med motion och härlig gemenskap är fantastiskt.
  • Detta gör golf till världens bästa sport och mitt mål är att stå upp för dessa ideal.

Min tränarfilosofi.

Nummer ett och det i särklass viktigaste är att adepten VILL TRÄNA för att uppnå bättre resultat.

Nummer två är : Gör det enkelt.

Nästa sak är att genom att titta på svingen först, som många gör, riskerar man att måla in sig i ett hörn som tränare. Vi ser alla olika ut, vi har alla olika förutsättningar för vilka möjligheter vi har att röra på kroppen i form av smidighet och styrka. Vissa har längre underarm än överarm, vissas överkropp är kortare än underkroppen, vissa har sämre rörlighet i axlarna än andra osv osv. Därför är det inte möjligt att svinga på samma vis.

2017 valde vi på Ronneby att ansluta oss till Balance Golf och gjorde så eftersom jag ville försäkra mig om att jag inte skulle göra någon av mina klienter illa. Balance golf har gjort att jag numera har en tydlig modell att jobba efter som jag känner mig trygg i. Här finns också vissa delar som jag vill ha på plats på alla golfare.

Jag vill ha en centrerad balanserad rörelse där kroppen tillåts till en mjuk inbromsning så att ländryggen inte utsätts för en belastning som inte är skonsam. Jag vill att fotleder och knäleder inte ansträngs mer än nödvändigt och jag anser att svingplanet är viktigt i synnerhet på väg ner mot bollen. Genom att ha en perfekt central balans kommer man alltid att få en bra bollträff och en ren bollträff är det som alla vill uppleva varje gång.

Jag tittar hellre tidigt än sent vilket betyder att det som sker innan start av svingen är viktigare än allt annat. Med det menar jag att uppställning, grepp och sikte är av yttersta vikt för att skapa rätt förutsättningar för ett bra resultat. Alla dessa måste dock anpassas efter varje individs kroppsliga egenskaper och svingar.

Bollflykten tillsammans med var på klubban man träffar talar sen om för mig vad som sker och jag kan därifrån se vad som eventuellt behöver korrigeras. olika svingarSe bilden till höger alla dessa åtta spelare är otroligt duktiga men svingar alla olika. Det finns alltså ingen perfekt sving i den mening att det är så det ska se ut utan alla har vi olika perfekt sving. Det gäller bara att hitta fram till sin.

Sen menar jag att teknikträning är en sak och skicklighetsträning är en annan. Väldigt många som jag möter är ganska misstänksamma när det gäller att ta lektion eftersom de då kommer behöva träna som galningar för att ändra sin teknik. Jag ändrar ALDRIG på någons teknik så länge adepten inte är med på tåget. Det är nämligen helt meningslöst. Jag menar dock att det är rimligt, om man gillar golf, att gå till ”golfprovningen” varje år för att se om man eventuellt har nån tvåa i besiktningen som måste rättas till. Gör det inte det så ger jag övningar för att öka på skickligheten hos min klient i fråga vilket kan vara att exempelvis lära sig att slå högt och lågt, fade och draw, greenläsning eller låga spinnslag. Här finns ändlösa möjligheter och behov.

Min röda tråd är att jag försäkrar mig om att eleven förstår orsak och verkan. Att grundläggande kunskaper såsom bollflyktslagar och bladet och spårets inverkan på detta. Jag vill dessutom att eleven ska ha full koll på hur bollplaceringen påverkar bollbanan och hur ett felaktigt sikte oftast påverkar rörelsen. Min avsikt är också att knyta an alla slag till varandra så att det tydligt framgår hur varför exempelvis stansbredden ska vara smalare på korta slag och bredare på längre. Detta skapar möjligheter för min klient att ”laga” sitt eget spel vilket i synnerhet tävlingsspelare måste kunna.

Jag anser också att det är viktigt att med varje förändring som jag anser en adept ska genomföra, ska jag också förklara varför och hur det kommer att bli efteråt. Min ambition är att den som vill utvecklas tillsammans med mig ska alltid veta hur? varför? och mål med förändringen och helst också hur lång tid förändringen beräknas ta.

Du som klient är min chef och jag är din ledare. Underlig situation kan man tycka men jag ser det på det viset. Jag gör inget som du inte vill och vill du något så fixar vi det tillsammans. Jag förordar dock att teknikförändringar ska göras under lågsäsong och inte i spelsäsong. Under spelsäsongen jobbar vi mest med skicklighet om det inte är kris förstås.

Mental filosofi.

Ingenting är omöjligt. Att något skulle vara omöjligt är inte fakta utan en åsikt. Att istället välja att se det som kan tyckas vara omöjligt som en utmaning är något som jag vill föra vidare. Har man bestämt sig för utforska hur långt man kan komma i golf eller i sitt övriga liv kan man egentligen aldrig misslyckas, bara man löper linan ut. Ibland når man fram ibland inte men det är själva resan som är den egentliga behållningen.

Att vara nöjd är inte samma sak som inte vilja bli bättre. Man måste belöna sig som spelare emellanåt.

Hur blir man bättre?

Jag har tidigare alltid förordat att man ska fokusera mer på att träna på sina styrkor snarare än svagheter men har svängt en aning baserat på insikten att det beror på var de olika styrkorna och svagheterna finns i spelet. Låt säga att man är svag i bunkerspelet men stark i järnspel och wedgar då är det ju lite bortkastad tid att träna timmar i bunkern. Däremot är det ju snabbaste vägen att bli bättre om man stärker sina svagare sidor då det genereellt sett tränger mindre tid att nå en förbättring. Oftast tycker man att det är roligare att träna på sina styrkor eftersom man då upplever att man är ju faktiskt ganska duktig på det här med golf. Alltså handlar detta om att hitta rätt balans i sin träningsplanering så man tillgodoser alla delar. Jag gillar dessutom hur Jordan Spieth resonerar angående sin puttning då han menar att en bra putt skapar en positiv känsla att ha med sig upp på nästa tee.

Filosofi angående ungdomsgolf.

När man verkar som ungdomstränare är det viktigt att vara noggrann med att respektera och se alla ungdomar i träningen. Det är viktigare att verka som en god kamrat och förebild samt som motivator och inspirationskälla för ungdomarnas egen träning än att hela tiden påpeka hur dom ska gå till väga. Ungar är smarta och listar ut det mesta efter hand ändå. Självklart ska man peta lite men inte forma för mycket. Ser man till att grunderna är på plats så löser sig det andra ändå om man lyckas motivera adepterna och man får samtidigt kreativa spelare med ett mer varierat spel. Att sen ha en kontinuerlig uppföljning av förbättringar är av största vikt.

Jag anser att för att ge fler chansen att lyckas så bör vi tränare vara med dessa ungdomar ofta på tävlingar. Exempelvis seriespelet och JSM-lag fyller här en jättefunktion.

Mer coaching och skicklighetsträning under tävlingssäsong och mindre teknik.

//Johan Bjerhag

JFB Golfutveckling

Comments are closed